
מטרת הפרוייקט
לתת גוון חדש, בן זמננו, לטקסט הקדום של ספר תהלים, באמצעות עבודת וידאו בה משתתפים אנשי מפתח בחברה הישראלית.
למה?
לפתוח פתח לקבוצות בחברה שאינן קרובות לטקסט לפגוש אותו בצורה חדשה, ולקבוצות בחברה המכירות היטב את הטקסט לראות אותו באור אחר.
איך?
כל משתתף בוחר את הטקסט מתוך ספר תהילים ואת מקום הצילום, הבית שלו, מקום העבודה, או מקום אחר קרוב לליבו. כל קורא יקרא את הטקסט על פי האנטרפטציה שלו. שלושת המצולמים הראשונים יהיו: חיים באר (סופר), גל גבאי (עיתונאית), קובי אוז (מוזיקאי).
מה?
עבודת וידאו המציגה כ 20 אנשי מפתח בתרבות הישראלית, קוראים תהילים. כל קטע יהיה באורך של כשלוש דקות. הקוראים יהיו מתחומי האמנות השונים: ספרות, שירה, ריקוד, מוזיקה, אמנות פלסטית, קולנוע וטלויזיה, כמו כן מתחומי העיתונאות והפוליטיקה. אני סבורה שעבודה זו יכולה להיות מוקרנת ומשודרת במסגרות מגוונות, טלויזיה, אנטרנט, מוזאונים, גלריות, הרצאות, סמפוזיונים, ועוד.
החיבור היהודי
ההנחייה האישית עם ברוך ברנר, שהתמקדה בספר תהילים, היתה מיוחדת במינה. זו היתה למידה שמטרתה לא מוגדרת מראש, שיעור שלא מתרחש בחוקיות של שיעור, לא זמן, לא מקום ההוראה וללא חוקיות במהלך השיעור, פרט לכך שמעלים פרק מספר תהילים ומשם נולד ההמשך. זו הנחייה שאינה מובנת ואינה מוגדרת והמהלך שנוצר והמחשבות שעולות, עולות מתוך עצמן כמו רעיון שנולד.
התהוות התהליך מתוך חופש היא בעלת עוצמה, גם מכורח החופש והעצמאות שבה.
הפגישות התחילו בקריאה חופשית של הפרק, קריאה בקול רם. בחירת הפרק היתה מגוונת, לעיתים המנחה בחר, לעיתים אני ולעיתים פשוט פתחנו ומה שיצא נבחר. לאחר הקריאה התחילו לעלות מחשבות, מסוגים שונים, ניסיון להבין את הפרק, ניסיון להבין מתוכו דברים חדשים, ניסון לא מובנה, פתוח לכל הכיוונים.
החוויה היא חזקה, חוויה שמקורה במשהו מזוקק, אנחנו, הטקסט, ומה שקורה במרחב שנוצר. המבט שניסינו לבדוק דרכו את הטקסט היה נקי ופתוח.
התחושה שלי היתה כי הטקסט והלימוד יוצרים עולם, יוצרים מהלך וכיוון, יוצרים בי שינויים בחיים. זה לא רק טקסט שקיבלתי, קראתי והבנתי, זה מעבר לזה. דרך ההנחיה היתה חופשית ודיאלוגית מבסיסה, אני חושבת ששינוי שהוא תוצאה של מהלך שבבסיסו חופש ודיאלוג הוא שינוי אמיתי ועמוק.
בשיעורים נוצר מפגש עם טקסט, התעמקות בו, למידה ממנו, ללא ניסיון לפענח אותו עד הסוף, אלא להישאר עם תחושת הסוד שבו.
בשעורים נוצר תהליך שבו נפתחים מקומות לא מוכרים, כמו אזורי תודעה לא ברורים, אזורים עליונים של של תזוזות ודיאלוג עם הטקסט, ועם המנחה.
זו לא קבלת ידע, זה משהו הרבה יותר מהותי.
משהו כמו פתיחה של התודעה לאזורים חדשים.
משהו כמו הבנה כי הטקסים הם תחילת תהליך.
עלו המון שאלות ונפתחו כיוונים למחשבה, אחד הדברים המרתקים עבורי היו שאלות שעולות מתוך הלימוד, שאלות שהן פתח לשאלות נוספות כמו לדוגמא: מה זו קריאה בקול רם? איזה נוכחות יש לטקסט כתוב ואיזו יש לטקסט מושמע? כיצד החוויה המתקיימת בזמן הקריאה מעמיקה את החוויות המתקימות בטקסט? מהו הדיאלוג בין הטקסט והקורא?
שאלות שהובילו אותי לבחירת כיוון ביצירה האמנותית.
תוך כדי תהליך הלימוד הובהר לי הכיוון של עבודת האמנות עליה אני עובדת עכשיו. עבודת וידאו שהיא תוצר של הלמידה הזו. הבנתי כי אני רוצה להעניק לצופים משהו מהלימוד שלי, להגיש את הטקסטים ללא מניפולציות בצורה ישירה ובהירה, כשנקודת העניין שלי היא במגע בין הטקסט, הצופה, ומקריא הטקסט. עניין אותי לפנות לאנשי תרבות ידועים יותר או ידועים פחות מהתרבות הישראלית, מתחומי הספרות, אמנות, מוזיקה, מחול, קולנוע וטלויזיה, לבקש מכל אחד שיבחר פרק מתהילים, ואת מקום הצילום, ביקשתי שהמקום יהיה מקום אהוב עליהם. הרצון שלי הוא לנסות לגרום לסקרנות, קירבה והפתעה, בחיבור בינן- הדמויות הקוראות לבין הטקסט.

דינה שנהב - אמנית מיצב וידאו
נולדה בירושלים, חיה ועובדת בתל אביב. השתתפה במספר רב של תערוכות יחיד ותערוכות קבוצתיות בארץ ובחו"ל. זוכת פרס שרת התרבות, 2013. במקביל לעבודתה כאמנית שנהב היא דיקאנית הסטודנטים, ומרצה לאמנות וחינוך לאמנות במדרשה לאמנות במכללת בית ברל.
הקטע שלך
ב יְהוָה, אַל-בְּאַפְּךָ תוֹכִיחֵנִי; וְאַל-בַּחֲמָתְךָ תְיַסְּרֵנִי.
ג חָנֵּנִי יְהוָה, כִּי אֻמְלַל-אָנִי: רְפָאֵנִי יְהוָה–כִּי נִבְהֲלוּ עֲצָמָי.
ד וְנַפְשִׁי, נִבְהֲלָה מְאֹד; ואת (וְאַתָּה) יְהוָה, עַד-מָתָי.
(תהילים, פרק ו)
סיימנו לערוך את הפיילוט של הפרויקט. פונים עכשיו לגופים שעשויים להיות מעוניינים להקרין או לשדר את העבודה. היעד הבא לגייס את התקציב הדרוש להשלמת הפרויקט.
01.09.2015
זהו , סיימנו לערוך
צילום הפילוט של פרויקט "אומרי שירה" יצא לדרך.
המוסקאי קובי עוז, העיתונאית גל גבאי והסופר חיים באר הם הראשונים להצטלם. כל אחד מקריא פרק תהילים שבחר בסביבה האהובה עליו.
01.08.2015
שקט! מצלמים!